Co daje nam wolnoobrotowe wyciskanie soków?

Chociaż wciąż mówi się o szkodliwości produktów modyfikowanych, to znaczna część polskiego społeczeństwa nadal rezygnuje z warzyw i owoców w codziennym jadłospisie. A więc zachęcenie Polaków do zdrowej diety, graniczy wręcz z cudem! Wiadomo, że najwygodniejszym byłoby spożywanie świeżych, dopiero wyciskanych soków, ponieważ ich włączenie do codziennego menu, zapewniłoby nam codzienną, niezbędną dawkę witamin i wartości odżywczych. Poza tym, nasi rodacy chętniej sięgają po soki, niż po owoce w naturalnej formie czy po sałatki. W poniższym artykule postaramy się więc ukazać, jak wiele możemy zyskać, decydując się na soki, dopiero wyciśnięte, a także jakie technologie wyciskania mamy do wyboru.

wyciskarka soków kuvings

Korzystając więc w domowym zaciszu z wyciskarek wolnoobrotowych, powinniśmy zdawać sobie sprawę, że ich najważniejszym elementem jest tzw. „wałek ślimakowy”. Ta drobna część wyciskarki wpływa na to, ile dany sok ma w sobie wartości odżywczych witamin i enzymów, a ile ich traci w procesie wytwórczym. Powszechnie wiadomym jest, że wolnoobrotowa metoda polega na wyciskaniu soków przy niskiej temperaturze, dzięki czemu utrata minerałów jest znacznie mniejsza, niż w przypadku pasteryzacji cieplnej.

Stawiać na świeże soki czy też na smoothies?

Kręcąc się po centrum handlowym zastanawiasz się – „zwyczajny sok czy smoothies? … smoothies czy tradycyjny sok?” Oczywiście, że sok! Smoothies to napoje, które mają w sobie mnóstwo nienaturalnych składników, a więc „wspomagaczy”, jak: jogurty słodzone sztucznymi cukrami, migdałowe mleko, soki z koncentratów, mrożone owoce, lody… Owszem, da się je przyrządzić w taki sposób, by były zdrowe, jednak wymaga to wiele wysiłku. Firmy zajmujące się produkcją smoothies najczęściej stawiają na krótki czas przygotowania i oszczędności – nie ma więc mowy o naturalnych cukrach i świeżych jogurtach, ponieważ zostaną one zastąpione słodzikami i innymi, kalorycznymi substancjami.

Co więc dają nam świeże soki?

Świeże soki bogate są we wszelkiego rodzaju wartości odżywcze i minerały, których zadaniem jest rozwijać nasz organizm, a nie tylko sztucznie go „zapychać” i powodować uczucie chwilowej sytości. Wyciskając świeży sok, możemy mieć pewność, że w ciągu kilku minut, do wysokiej szklaneczki trafią niezbędne nam witaminy, które poprawią naszą odporność i samopoczucie. To, co świetnie komponuje się w świeżym soku, niekoniecznie będzie nadawało się do smoothie. Dowód? – Czy słyszał ktoś kiedyś o smoothie z buraków czy jarmuża? Niekoniecznie! Soki z dwóch powyższych warzyw mogą rozwiązać wiele problemów naszego organizmu!

Jak więc sytuacja ma się z tymi technologiami wyciskania?

Wolnoobrotowe wyciskanie soków, sprawia, że świeże napoje rzeczywiście są zdrowsze i dostarczają znacznie więcej wartości, niż soki wyciskane za pomocą blenderów oraz sokowirówek. Wałki ślimakowe, o których wspomniano wcześniej, nie wymagają częstej wymiany, ani jakiejkolwiek specjalnej pielęgnacji. Nie dochodzi także do procesu utraty witamin, ponieważ nie ma tam jakiegokolwiek wzrostu temperatury. Technologia wolnoobrotowa jest przede wszystkim wygodna ze względu na łatwość oddzielenia odpadów po owocach od napoju, dzięki czemu soki mają przyjemną, orzeźwiającą konsystencję.

wyciskarka do soków kuvings ns 750 sc

Zainteresował Cię temat wyciskanych soków? Więcej tu.